+370 652 34097
MENIU

Ką daryti su po vakarėlio likusio maisto likučiais?

Kadangi neseniai minėjome didžiausias metų šventes, ko gero ne vienam iš mūsų teko lankytis vakarėlyje, draugų susibūrime, ar giminės susitikime... Kur susitinka ir švenčia daug žmonių, dažniausiai būna pasirūpinama ir nemenku kiekiu maisto, užkandžių ar gėrimų… Gerai, jei šeimininkams pavyksta apskaičiuoti atvykusių svečių ir suvartojamo maisto santykį, ir vakarėlio pabaigoje jo lieka nedaug, arba išvis nelieka. Tačiau ką daryti jei maisto paruošta gerokai daugiau nei atvyko svečių? Pasidalinsime su jumis patarimais, kaip tinkamai panaudoti maisto likučius ir kuo mažiau jo išmesti.



Dalinkitės. Jei pastebėjote, kad liko visas gabalas pyrago, torto, pilnas dubuo mišrainės, daržovių salotų ar kitų greitai gendančių produktų, pasiūlykite svečiams šių skanėstų supakuoti išsinešimui. Jei svečiai kuklinsis, padrąsinkite juos, primindami, kad net jei šiuo metu jie jaučiasi gerokai pavalgę, rytoj vis tiek išalks, ir galės mėgautis jūsų “lauknešėliu”, bei išvengs maisto gamybos, ar galės save pamaloninti gabalėliu pyrago prie kavos. Jei sekančią dieną po priėmimo keliaujate į darbą, galite nustebinti savo kolegas pavaišindami desertais likusiais po vakarėlio. Jiems toks gestas tikrai patiks.



Užšaldykite. Jei jūsų šaldiklyje yra daug vietos, o po vakarėlio liko daug maisto? Jūs beveik viską galite užšaldyti ir suvartoti tada kada tik panorėsite vėliau. Atminkite, kad šaldyti galima beveik viską, išskyrus: pieną, grietinėlę, ryžius, agurkus, virtas bulves, tarkuotą sūrį. Nerekomenduojame šaldyti kepto maisto, makaronų, padažų, virtų ar šviežių bulvių, kiaušinių, varškės, šviežių pomidorų, avokado, pyragų ir tortų. Tiesa, desertus šaldyti galite, tačiau vėliau atlaidinus jie praras savo formą ir dalį skonio savybių. Jie liko didelis gabalas torto, galite jį sutrinti smulkintuvu ir iš biskvito, bei kremo masės suformuoti saldžius rutuliukus, kurie puikiai tiks užšaldymui. Ateičiai turėsite puikų mažų desertų prie kavos.



maisto likuciai



Ką iš ko gaminti?



Daržovės ir vaisiai: Jei liko šviežių daržovių, pasistenkite jas susmulkinti ir supakuoti į specialius šaldymui skirtus maišelius arba indelius. Šaldytos daržovės puikiai pasitarnaus jums ruošiant sriubą, karštus garnyrus, troškinius. Jei liko nemažai vaisių, juos taip pat pasistenkite supjaustyti gabalėliais ir užšaldyti kaip ir daržoves. Vaisius galėsite panaudoti trintiems kokteiliams, vaisiniams padažams, kuriais galėsite gardinti blynelius, ar kitus desertus.



Sumuštiniai: Šiuos vakarėliuose labai mėgstamus užkandžius galite užšaldyti, ypač jei jie pagaminti naudojant prancūzišką duonelę arba Čiabatą. Svarbu, kad sumuštiniai nebūtų pagardinti marinuotais ar šviežiais agurkėliais, pomidorais, ar salotomis. Sumuštinius supakuokite į šaldymui skirtus maišelius, užšaldykite ir išsitraukite kai nespėsite pasiruošti pusryčių, ar norėsite užkandžio. Jei šaldiklyje nėra vietos sumuštiniams, palikite juos kitai dienai ir aptepę kiaušinio plakiniu, bei apvolioję duoną džiuvėsėliuose, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Pradžiuginsite šeimą kvapniu, minkštu, gardžiu ir traškiu užkandžiu.



Mėsa: Jei liko nemažai gardžių kotletukų, kumpio, dešros? Juos taip pat galite užšaldyti ir atlaidinti, kuomet gaminsite kiaušinienę, ar karštus sumuštinius.



Traškučiai: Šis ypač vaikų mėgstamas užkandis kiek pastovėjęs kambario temperatūroje, dažnai prisigeria drėgmės ir praranda formą. Nieko tokio! Tiek bulvių, tiek kukurūzų traškučius sekančią dieną, ar net po keleto dienų galite drąsiai dėti į kepimo skardą ir kepti orkaitėje. Pakepus 10 - 15 minučių, užtarkuokite mėgstamo sūrio ir užkandžiaukite panardindami traškučius į mėgstamą padažą.