+370 652 34097
MENIU

Cepelinai! Ką reikia žinoti, kad jie pavyktų puikiai?

Cepelinai nuo seno yra lietuviškos virtuvės pasididžiavimas, tačiau šeimininkės žino, jog juos pagaminti nėra labai lengvas ir paprastas darbas. Retai kuriai šis patiekalas puikiai pavyksta iš pirmo karto. Dažniausiai pasitaikantys nesklandumai: per skysta bulvių tarkių masė, ištižusi didžkukulių forma, pilka cepelinų spalva… Kaip to išvengti? Visai paprastai! Paruošėme jums keletą patarimų, kaip gaminti garsiuosius cepelinus, kad pavyktų iš pirmo karto.

  • Ne paslaptis, jog bulvių kokybė yra vienas pagrindinių dalykų lemiančių ar cepelinai pavyks. Labai svarbu, jog bulvės būtų krakmolingos, tad naudokite jas iš kuo vėlesnio bulviakasio;
  • Nepamirškite, jog vėlyvosios bulvės savo sudėtyje turi apie 15 procentų daugiau krakmolo, nei ankstyvosios;
  • Neapsigaukite skaičiuodami būsimų cepelinų kiekį - iš kilogramo vidutinio dydžio bulvių pagaminsite apie 4-5 cepelinus. Tad jei alkanų daug, teks skusti ne vieną kilogramą bulvių;
  • Sutarkuokite bulves specialia tarkavimo mašina ir į tarkių masę sudėkite dalį virtų, tarkuotų bulvių (geriausia santykiu: 1:3). Virtos bulvės padės tarkių masei labiau sukibti ir neištižti verdant;
  • Jei norite savo patiekalui suteikti pikantiško skonio, bulvių tarkius pagardinkite smulkiai pjaustytu svogūnu. Tam kad tarkiai netamsėtų į jų masę dėkite keletą tablečių kruopščiai susmulkinto vitamino c;
  • Nebijokite eksperimentuoti su įdarais. Kiaulienos, jautienos ar varškės įdarai puikiai tiks klasikinio skonio mėgėjams, tačiau jei norite išmėginti kažką naujo - ekperimentuokite. Virtuvės šefai rekomenduoja pamėginti cepelinus įdaryti: ančiuviais, karpiu, raugintais kopūstais, ėriena, ar net silke. Variacijų tikrai labai daug - nebijokite eksperimentuoti;
  • Į vandenį skirtą cepelinams virti įpilkite stiklinę sunkos nuo bulvių tirščių. Sunkoje esantis krakmolas padės verdantiems cepelinams išlaikyti formą. Niekada nemeskite cepelinų į puodą kai vanduo nėra pilnai užviręs - taip cepelinai iškart ištiž;
  • Prieš pradedant virti cepelinams, į vandenį įdėkite keletą kubelių sultinio, tačiau rekomenduojama vengti tamsios spalvos sultinio (pvz.: grybų), nes tamsios spalvos sultinys gali nudažyti cepelinus tamsiai;
  • Cepelinai nemėgsta virti susispaudę. Jei juos verdate standartiniame 5-6 litrų talpos puode, išsyk nevirkite daugiau nei 7-8 vienetų cepelinų;
  • Jei išvirusius cepelinus tinkamai nusausinsite, bei atvėsusiusus sandariai uždarytus inde paliksite šaldytuve vienai ar kelioms dienoms, vėliau juos galėsite pasišildyti keptuvėje su šiek tiek įkaitinto sviesto ar aliejaus. Taip apkepti didžkukuliai tampa traškūs ir kai kurių valgytojų net labiau mėgstami nei ką tik išvirti švieži cepelinai.