Moliūgų lazanija
Ši lazanija dažnai ruošiama rudenį ir žiemą, kai namuose moliūgai jau atliko interjero dekoracijos vaidmenį ir gali būti suvalgyti.
6 porcijoms reikės:
-
ketvirčio mažo moliūgo;
-
250 gr. šviežių lakštinių (parduodami šaldytuvuose, šalia pieno produktų);
-
400 gr. šaldytų špinatų (galima naudoti ir šviežius, bet tada jų reiks beveik kibiro);
-
200 ml. grietinėlės;
-
250 gr. Mozzarella sūrio;
-
30-50 gr tarkuoto kietojo sūrio;
-
250 gr. Ricotta sūrio;
-
Prancūziško baltojo padažo 250-300 ml (grietinė su česnaku ir prancūziškomis žolelėmis);
-
3 skiltelės česnako;
-
1 nedidelė galvutė svogūno;
-
arbatinio šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių;
-
1 džiovinto čili pipiro;
-
1 juodojo kardamono;
-
druskos ir stambiai maltų juodųjų pipirų;
-
2 šaukštų alyvų aliejaus;
-
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
-
2 šaukštų šviežių citrinos sulčių.
Įrankiai:
Šis patiekalas ruošiamas orkaitėje, todėl prireiks paprastos kepimo formos moliūgui kepti, puodo bei kepimo formos lazanijai.
Paruošimo laikas:
Reikia apie 30 min orkaitėje kepti moliūgą, per tą laiką paruošiamas špinatų ir Ricotta įdaras. Tada prireiks gerų 10 min. susluoksniuoti lazaniją ir dar apie 30-40 min. ją reiks kepti. Taigi, viso 40 min. darbo ir 40 min. kepimo.
Paruošimo būdas:
Įjungiam orkaitę, kad ji įkaistų iki 200 laipsnių. Tada greitai nulupam nuo moliūgo storą žievę supjaustom 5*3 gabaliukais, sudedam juos į kepimo padėklą, pabarstom druska, pipirais, apšlakstom alyvų aliejumi ir įdedam į įkaitusią orkaitę kepti. Kol moliūgas kepa (tai užtrunka apie 30 min), supjaustom labai smulkiai svogūną, susmulkinam česnaką ir padedam šalia įkaitinto ant ugnies puodo storu dugnu. Kai puode įpiltas aliejus įkaista, suberiam juodųjų garstyčių sėklas, išlukštentas iš ankšties juodojo kardamono sėklytes ir čili pipirą. Kai garstyčios pradeda spragsėti, sudedam smulkiai pjaustytą svogūną, o po kelių minučių ir česnaką.
Kai svogūnas parausta (galima jį pakepinti stipriai, bet nesudeginti), suberiam cinamoną, sudedam špinatus, supilame grietinėlę, įberiame druską ir troškiname, kol špinatai išsileis. Per tą laiką pasiruošiam kepimo formą ir išdėliojame joje lazanijos lakštus taip, kad lakštinių kampai persisvertų per formą. Jei špinatai jau išsileido ir gražiai pasitroškino, galima juos nuimti nuo ugnies ir supylus citrinos sultis, gerai išmaišyti. Dedame į šią masę Ricotta sūrį ir labai stipriai nemaišant padėti puodą šalia kepimo formos. Moliūgai orkaitėje taip pat jau paruošti, juos galima išimti ir pasidėti kur nors netoli kepimo formos. Na, beliko susluoksniuoti lakštinius. Ant pirmojo lakštinių sluoksnio dedame špinatus, tada juos užpilame baltuoju padažu, pabarstome kietuoju sūriu ir ant viršaus dedame lakštinį. Tada dedame eilę iš moliūgų, kuriuos taip pat apipilam baltuoju padažu, apibarstom kietuoju sūriu ir ant viršaus vėl dedame lakštinį kitam sluoksniui. Taip sluoksniuojame, priklausomai nuo kepimo formos ir turimo lakštinių kiekio bei įdaro turinio. Paskutinį sluoksnį uždengiame į kraštus nuleistus lakštinių galus, užpilame baltuoju padažu, sudedame plėšytą ar pjaustytą mozzarella sūrį ir apibarstome kietuoju sūriu. Dedame paruoštą turinį į orkaitę pusvalandžiui ar 40 min. Žodžiu, sūris turi gražiai apskrusti, o lakštiniai viduje gerai suminkštėti nuo padažo. Ir vaizdas ir kvapas namuose tikrai viliojantis.
Pateikite lakštinius su gražgarščių ir špinatų lapais, pašlakstytais citrinos sultimis ir alyvų aliejumi. Tai puikus lazanijos papildymas.